tjej lyssnar pa ljudbocker pa bibliotek min

Tips

Sedan lång tid tillbaka har det på traditionellt sätt gått att besöka publika bibliotek och med hjälp av ditt bibliotekskort kunna låna böcker. Numera kan du utnyttja ditt bibliotekskort för att att lyssna på ljudböcker. Biblioteken släpper en app som öppnar upp för möjligheten att gratis kunna ta del av ljudböcker. Hur bra utbud och gränssnitt denna app kommer att ha, jämfört med dagens streamingtjänster, återstår dock att se.

Så kan du låna ljudböcker på ditt bibliotek

En ny app kopplad till offentliga bibliotek och låter dig lyssna på ljudböcker i mobilen helt gratis. För att få ta del av tjänsten gäller det enbart att du har rätt bibliotekskort. Appen fungerar enbart på de bibliotek som är anslutna. Det finns en hel del runtom i Sverige och Finland. Om du vill kunna använda appen måste du alltså ha ett bibliotekskort hos något av de anslutna biblioteken.

Tänk på! Ljudboksappen fungerar enbart till de anslutna biblioteken. Se därför till att ha bibliotekskort hos rätt bibliotek.

Tjänsten går ut på att du ska kunna låna böcker till en app, precis som du lånar hem böcker från ett bibliotek. På så sätt kan du lyssna på ljudboken när du vill, både online och offline. Det fungerar ungefär som dagens streamingtjänster. Den största skillnaden är förmodligen att de flesta streamingtjänster har betydligt större utbud än vad ett bibliotek har. Utbudet kan dock variera beroende på vilken streamingtjänst du använder. För att hitta ett utbud som passar dig kan du jämföra streamingtjänster.

Bibliotek kan konkurrera ut ljudbokstjänster

I dagens moderna samhälle anser en del att lanseringen av denna tjänst är viktig för biblioteken. Allt färre besöker bibliotek och därför spelar det stor roll att biblioteken kan finnas ännu närmre användarna. Samtidigt som det diskuteras fördelar kring tjänsten väcks också frågor.
Kritik riktas åt tjänsten då den skapar en så kallad snedvriden konkurrens. Det innebär att det är två tankesätt som krockar med varandra då de erbjuder i princip samma sak. Ljudboksföretag tar betalt för ett användarkonto och att få lyssna på ljudböcker, medan biblioteket erbjuder en liknande tjänst helt gratis. Utbudet och upplägget kan däremot skilja en aning. Exempelvis erbjuder de ljudboksföretag ljudboksappar som i regel är väldigt enkla att använda.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.