bonnier ventures s vd ulrika saxon och arabisk kvinna som lyssnar i hörlurarBonnier Ventures och vd:n Ulrika Saxon imponeras av Kitab Sawtis ambitioner på den arabiska ljudboksmarknaden, med miljontals potentiella användare. Foto: Peter Jönsson/Bonnier och Rawpixel.com/Shutterstock.com

Ljudboksmarknaden

Riskkapitalbolaget Bonner Ventures investerar i ett arabiskt ljudboksföretag med svenska rötter. Ljudbokstjänsten Kitab Sawti har det senaste året vuxit så det knakar på den arabiska marknaden, och investeraren ser goda förutsättningar till ett gott samarbete, enligt tidningen Digital.

Det svenska ljudboksföretaget Kitab Sawti grundades 2016 och satsar på att erbjuda arabiska ljudböcker. De jobbar såväl med att köpa rättigheter till arabiska ljudböcker som att producera eget material. I nuläget har ljudbokstjänsten mer än 2 000 titlar och används av över en miljon personer.
Flera svenska investerare har tidigare lagt in pengar i Kitab Sawti. Nu får bolaget ytterligare en intäkt på nära 60 miljoner kronor. En av investerarna är Bonnier Ventures, ett riskkapitalbolag inom samma koncern som Bonnierförlagen och ljudbokstjänsten Bookbeat.

400 miljoner potentiella användare av arabiska ljudböcker

Kitab Sawti började ta betalt för sina tjänster för bara något år sedan, och i nuläget växer antalet användare med 20 procent per månad. Bolagets vd och medgrundare Sebastian Bond har god tro för att de ska kunna slå igenom på den arabiska marknaden.
– Vi är först på en marknad med 400 miljoner potentiella användare. Når vi 6 procent av den marknaden, vilket motsvarar ljudbokspenetrationen i Sverige idag, så har vi 24 miljoner betalande användare.
Bolaget satsar just nu stort på tjänstens innehåll, produkter och marknadsföring och är i full gång med att rekrytera mer personal. Förhoppningen är att fram till år 2021 skapa arbetstillfällen för omkring 5 000 personer, såväl innehållsskapare som inläsare.

Bonnier Ventures imponeras av Kitab Sawtis framsteg

Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon berättar att även riskkapitalbolaget tror på Kitab Sawtis möjligheter i ljudboksbranschen.
– Teamet på Kitab Sawti har verkligen imponerat på oss med sin ambition och sina framsteg. Det finns en stark korsbefruktning mellan Kitab Sawti och vår erfarenhet av abonnemangsmodeller, IP-rättigheter och konsumentorienterade företag.
Även om Bonnier Ventures har nära koppling till Bookbeat menar Ulrika Saxons att de agerar självständigt från sina systerbolag. Trots det uppmuntrar Bonnier Ventures helt klart kunskapdelning och samverkan mellan bolag med gemensamma intressen, berättar hon vidare.

Även Storytel verkar på den arabiska ljudboksmarknaden

Kitab Sawti är inte det enda bolaget med rötter i Sverige som är verksamma på den arabiska ljudboksmarknaden. Den svenska ljudboksjätten Storytel har ett ett regionalt kontor i mellanöstern, närmare bestämt i Förenade Arabemiraten.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.