Kvinna ligger i sängen på rygg med benen upp längs väggen och lyssnar på ljudbok.Allt fler svenskar väljer digitala ljudbokstjänster framför fysiska böcker. Onsdagar klockan 21.00 verkar vara den tiden i veckan som flest personer konsumerar digitala böcker. Foto: David Herraez Calzada/shutterstock.com

Trender

Nextory har gjort en sammanställning av det digitala bokåret 2019 i samband med World Book Day. Sammanställningen av svenskarnas bokvanor visar att allt fler svenskar konsumerar digitala böcker.

Försäljningen av fysiska böcker minskar samtidigt som allt fler svenska väljer digital ljudböcker. Statistik från Nextory och en undersökning från Ipsos visar hur svenskarnas digitala bokvanor ser ut.

Onsdagar är den populäraste dagen att konsumera digitala böcker

Allt fler svenskar använder sig av digitala boktjänster. Du kan jämföra alla ljudboktjänster här. Hos Nextory är konsumtionen av digitala ljudböcker som störst på onsdagar medan lördagar verkar vara den dagen där man konsumerar böcker minst. De allra flesta säger att de läser eller lyssnar på böcker för att bli underhållna och för få lite avkoppling.
8 av 10 av Nextorys användare läser och lyssnar mer på böcker i dag än vad de gjorde tidigare. Enligt Nextorys vd och grundare, Shadi Bitar, är man mycket nöjd med den siffran. Det är en siffra som visar att Nextory faktiskt har lyckats med sitt uppdrag.

Digitala böcker får lyssnaren att koppla av

Men Nextorys användare lyssnar inte bara på ljudböcker för att bli underhållna eller koppla av. Av Nextorys användare uppger hela 25 procent att de lyssnar eller läser böcker digitalt för att enklare kunna somna. Det verkar vara en mycket stark trend bland Nextorys ljudbokslyssnare, och därför har ljudbokstjänsten ett mycket stort utbud av sömnböcker i sin katalog.

Verklighetsflykt att lyssna på ljudbok

Den populäraste tiden på dygnet då flest väljer att konsumera böcker digitalt är klockan 21.00. En tredjedel av Nextorys användare lyssnar eller läser digitala böcker för att lära sig något nytt och nästan en fjärdedel av Nextorys användare läser eller lyssnar på böcker för att fly verkligheten.
Av Nextorys användare uppger hela 77 procent att de läser eller lyssnar på digitala böcker för att må bättre.
Under 2019 var Camilla Läckbergs bok En bur av guld den mest lyssnade ljudboken hos Nextory.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.