kvinna pa tag lyssnar pa ljudbocker min

Ljudboksmarknaden

Ljudböcker är något som för flera år sedan inte alls var populärt. Intresset för ljudboksmarknaden, både som arbetsområde och kundområde, har varit väldigt lågt. Ingen har riktigt satt in sig i ämnet. De senare åren har däremot uppfattningen förändrats. Ljudboken har genomgått en statushöjning och användandet har ökat enormt.

Ljudboksmarknaden har expanderat på senare tid

På bara fem år har ljudboksmarknaden gått från inget märkbart till att expandera stort. Omsättningen för nedladdningsbara och streamade ljudböcker har tiofaldigats på dessa få år. Omsättningen har alltså gått från cirka 10 miljoner kronor till över 100 miljoner kronor på fem år. Inte bara den svenska marknaden har förändrats, utan samma tendens har visats i USA. På bara ett år ökade nedladdningen av ljudböcker med drygt 40 procent. Ökningen i nedladdningsbara ljudböcker har lett till att försäljningen av de fysiska ljudböckerna har minskat. För bara fem år sedan var dessa ljudböcker tio gånger så populära som de digitala ljudböckerna. Det är en stor vändning för de olika marknaderna som har gått om varandra och bytt plats i popularitet.

Effektivisering har bidragit till ökad användning av ljudböcker

Efter att ljudböcker flyttades från CD till mobiler, har användandet ökat. Tillgängligheten har effektiviserats på många sätt. Om du vill köpa en ljudbok behöver du bara klicka dig runt lite i mobilen, för att sedan kunna lyssna på den direkt. Det finns specifika appar för ljudböcker. När du har tillgång till ljudboken i mobilen kan du även lyssna på den vart du än är.

“Ett av cd-ljudbokens problem har alltid varit att den är oattraktiv. Vem vill köpa en låda med en massa plastbitar i?” – Karin Svensson, aktiv inom ljudboksbranschen

Tidigare ljudböcker i CD-format har behövts letas upp i butiker för att köpas. För att få ta del av ljudboken behövdes skivan även stoppas in i en CD-spelare. Detta kräver först och främst att du har en CD-spelare om du vill lyssna på en ljudbok. Det kräver även att du stannar på samma ställe för att lyssna på den. Du är bunden till en punkt där ljudboken går att höra och kan inte röra dig större distanser. Ljudböcker på mobilen är dessutom mer miljövänlig än CD-skivorna i plastfodral. Detta kan också ha varit en bidragande faktor till att inte så många köpte det senare alternativet.

Statushöjningen på ljudböcker har lockat till sig nya målgrupper

Statusen på ljudböcker för några år sedan var relativt låg. Anledningen kan ha legat i ljudböckernas uppkomst. Till en början användes ljudböcker främst av funktionshindrade och personer med lässvårigheter. Traditionella litteraturälskare tyckte även att det var fusk att lyssna på ljudböcker. De ansåg det vara enklare att sätta på en ljudbok istället för att sätta sig i soffan med en riktig bok. I och med att ljudböcker däremot genomgått en förändring och blivit mer lättillgängliga har populariteten dock ökat. De nya ljudbokstjänsterna förändrar därmed marknaden.

  • Ny attraktionskraft skapas.
  • Nya kunder kommer in på marknaden.
  • Yngre målgrupper blir synliga på marknaden.

Ljudböcker är både konkurrenter och icke-konkurrenter till tryckta böcker

Användarstatistik från företag som lanserat ljudböcker säger att kunder föredrar att lyssna på det som funkar i ljudformat. Detta kan vara enklare berättelser och kortare böcker. Väldigt litterära texter föredras däremot i den tryckta boken. De anses vara för komplicerade för att låta någon annan läsa upp innehållet genom en ljudbok. På så sätt dras fokus från de fysiska böckerna, vad gäller enkla berättelser, men intresset finns fortfarande kvar för mer avancerade böcker.

Tips! Ljudböcker kan vara mer behagliga att lyssna på vid enklare berättelser, än vid mer litterära texter.

Vissa forskare menar istället att ljudböcker används av de som inte har tid att sätta sig ner och läsa en bok. Ljudböcker kan kombineras med många olika sysslor, exempelvis vid en biltur, städning, matlagning eller när du går på promenad. Därmed stjäl inte ljudböcker läsare från de tryckta böckerna, utan konkurrerar snarare med podcasts och radio. Är du intresserad av ljudböcker men inte säker på var du kan hitta dessa så kan du jämföra ljudbokstjänster för att hitta tjänsten som passar dig bäst.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.