Nextory: Över en miljon svenskar lovar att läsa mer 2021

Publicerad: 5 januari, 2021 man sitter i stol och lyssnar på ljudbok

Enligt en undersökning från Nextory har över en miljon svenskar som nyårslöfte att börja läsa och lyssna på fler böcker 2021. Foto: Prostock-studio/Shutterstock.com

Nextory har undersökt vilka nyårslöften som svenskarna har inför 2021, och i vanlig ordning hamnar träning och förbättrade kostvanor högst upp på topplistan. Men undersökningen visar även att ovanligt många lovar att läsa och lyssna på fler böcker det under det kommande året.

Strax innan jul genomförde undersökningsföretaget Mejsel AB på uppdrag av Nextory en undersökning om svenskarnas nyårslöften inför 2021. 1 007 personer deltog i den riksrepresentativa undersökningen, och precis som många andra år är det löften om träning, förbättrad ekonomi och nya kostvanor som är populärast.

Men enligt Nextory visar det sig att det även är många som satsar på att läsa och lyssna på fler böcker. I år är det totalt 15 procent, 17 procent av kvinnorna och 12 procent av männen, som har det som nyårslöfte.

55 procent uppger också att de vill läsa mer än de gjorde under 2020.

Fler går ”back to basics”

Nextorys marknadschef Elin Bäckman tror att det gångna året, pandemiåret 2020, har fått fler att fundera över hur man spenderar sin tid och vad det egentligen är som bidrar till välmåendet.

– Vi ser att föräldrar söker efter kvalitetstid med barnen, men också att många grupper är vansinnigt trötta på meningslös skärmtid. Nu vill man back to basics – och då återupptäcker många boken, säger Elin Bäckman i ett pressmeddelande.

Många vill stressa ner och spendera mer tid mer nära och kära

Precis som Elin Bäckman säger är det nog många som under året fått sig en rejäl tankeställare gällande både sin psykiska och fysiska hälsa. Enligt Nextorys undersökning har totalt 23 procent som nyårslöfte att stressa mindre under 2021. Bland männen ligger siffran på 20 procent och bland kvinnorna på 27 procent.

Totalt 15 procent, det vill säga lika många som gett löfte om att läsa mer, lovar att umgås mer med vänner och familj under 2021.