Nextory

Nextory har varit en del av ljudboksmarknaden sedan 2013. De var först i Sverige med att erbjuda en abonnemangstjänst för e-böcker när de ursprungligen lanserades. Då gick de dock under namnet E2GO. I dag är Nextory aktiva på den svenska, finska och tyska marknaden och planerar inom kort en lansering i Danmark.

Vårt omdöme om Nextory

Nextory har alla de funktioner du kan förvänta dig hos en ljudbokstjänst och erbjuder ett billigare abonnemang för dig som kan tänka dig avstå från de hetaste ljudböckerna för ett lägre pris. Appen utmärker sig med särskilda finesser för barnböcker och ett bra utbud bland dessa. Däremot är också den enda tjänsten som har en gräns för hur många böcker du kan spara offline åt gången, och det är svårt att få någon vidare överblick över innehållet.

Sammanfattande betyg

priser & abonnemang
utbud
app

Totalbetyg

4.5 av 5
PROVA GRATIS

Fördelar med Nextory

  • Billigt alternativ
  • Bra utbud av barnböcker
  • Grundläggande funktioner

Nackdelar med Nextory

  • Gräns för att spara ljudböcker offline

Nextorys priser & abonnemang

4.5 / 5

Hos Nextory kan du välja mellan flera olika abonnemang, baserat på hur många användare du vill ha och hur stort utbud du letar efter. Prisnivån varierar också mellan dem som följd.

I nuläget är Silver det billigaste abonnemanget som Nextory erbjuder.

Nextory Silver

Med ett silverabonnemang kan en användare lyssna i taget, och det reflekteras också i priset. Det är ett av de billigaste abonnemangen bland de tjänster vi jämför, men det har sina begränsningar.

Abonnemanget ger inte tillgång till de mest aktuella titlarna. En silverabonnent måste vänta ett halvår innan man får tillgång till dem, och då är de inte så aktuella längre.

Som Nextory beskriver det själva har silverabonnenter tillgång till 80 procent av utbudet.

Nextory Guld

Ett guldabonnemang ger tillgång till hela utbudet hos Nextory, utan några begränsningar. Du får tillgång till titlar så fort tjänsten lanserar dem.

Det är dock fortfarande avsett för en användare. Det går därför inte att lyssna från mer än en enhet åt gången.

Nextory Familj

Familjeabonnemangen blir detsamma som ett guldabonnemang, men med flera profiler inom abonnemanget.

Ju fler användare som läggs till desto högre blir priset. Prishöjningen är dock betydligt lägre mellan nivåerna i familjeabonnemangen än vad två separata abonnemang hade kostat.

Prova Nextory gratis

Provperioden blir så lyxig som du gör den – du väljer nämligen vilken typ av abonnemang du vill prova. Genom att prova Familj 4 får du fyra profiler och obegränsad tillgång. Tänk dock på att det även är Familj 4 som du då debiteras för när prövotiden är över.

Nextory är lite luriga gällande sin provperiod. Avslutar du ditt abonnemang under din provperiod slutar din inloggning att fungera direkt. Vill du utnyttja provperioden till fullo bör du därför vänta så länge du kan.

Avsluta Nextory

Precis som de övriga tjänsterna har du ingen bindningstid med Nextory, utan kan byta eller säga upp ditt abonnemang när du vill. Du avslutar ditt konto antingen via hemsidan senast dagen innan nästa betalningsdatum, eller hos kundservice senast två arbetsdagar innan du ska betala för nästa månad.

Nextorys utbud

4.5 / 5

Nextorys utbud delas in i 15 övergripande kategorier som barnböcker, business och deckare. Under dessa finns ytterligare kategoriseringar som ”spänning” eller ”kärlek”, vilket är ganska intetsägande. I de flesta fall har böcker minst ett av dessa inslag.

Nextory har liksom sina konkurrenter tiotusentals titlar i sitt bibliotek. Till skillnad mot sina konkurrenter är de inte i direkt anknytning med något förlag. Det resulterar i en salig blandning av gammalt och nytt, perfekt för den som har en varierad boksmak.

Engelska titlar finns, men har ingen egen kategori och är därför svåra att hitta om man inte vet vad man letar efter.

Skiljer e-böcker från ljudböcker

Nextory gör en tydlig avgränsning mellan ljudböcker och e-böcker, vilket är praktiskt om man vet vad man letar efter. De som gillar att växla flitigt mellan de olika formaten kommer dock inte att ha den bästa upplevelsen, då hoppandet däremellan blir osmidigt.

Utbudet av e-böcker är dock väldigt bra, och du har tillgång till e-böckerna oavsett vilket abonnemang du har.

Bästa utbudet för barn

Det är framför allt när det kommer till ljudböcker för barn som Nextory visar framfötterna. Utbudet är stort och de har många av de mest populära titlarna.

Med familjeabonnemanget går det att skapa profiler som enbart har tillgång till barnutbudet. I och med att en av appens kategorier är ”erotik” är det en väldigt användbar spärr för barn som fortfarande inte förstår allt de läser.

En tydlig nisch för dem är dessutom att de är de enda som har böcker man kan lyssna på och läsa samtidigt. De har ett flertal bilderböcker där ljud och bild är synkade.

Det finns många underkategorier. Dels går det att välja kategori utifrån ålder, men också utifrån kategorier som spänning, djur eller böcker på engelska. Även det engelska barnutbudet är brett och varierat.

Nextorys app

4.5 / 5

Nextorys app finns i dag bara till mobiler och surfplattor med iOS eller Android. Varken datorer eller läsplattor går att använda med ett Nextory-abonnemang i nuläget.

Man kan lägga till böcker i offline-läget, men funktionen tillåter bara 20 aktiva titlar samtidigt. Det är förvisso många titlar, men de är även den enda tjänst som har en begränsning för vad telefonens minne rymmer.

Nextory saknar stöd för andra enheter som Sonos eller Chromecast.

Grundläggande funktioner

Nextorys app gör det den ska, men inte så mycket mer. Den har de relevanta funktionerna för att lyssna på och läsa böckerna man är intresserad av.

Den erbjuder samma möjligheter som andra appar med sovtimer och ändring av uppläsningshastigheten. Den har en del underkategorier och förslag på nya titlar.

Upplägget är perfekt för den som vet vad den vill ha och föredrar att söka på en specifik titel. Däremot kan det vara svårt att få en överblick eller hitta kategorier för den som vill se sig omkring och få nya förslag.

Nextory har fortfarande en del finesser att utveckla, men det grundläggande är där. Vill du komma undan billigt så är Nextory definitivt ett bra val.

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Silver 1 Ja 14 dagar 139 kr PROVA GRATIS
Guld 1 Ja 14 dagar 169 kr PROVA GRATIS
Familj 2 Ja 14 dagar 199 kr PROVA GRATIS
Familj 3 Ja 14 dagar 239 kr PROVA GRATIS
Familj 4 Ja 14 dagar 279 kr PROVA GRATIS

Vanliga frågor om Nextory