Det hände mycket i Sverige under våren 1809. Gustav IV Adolf blev avsatt i en statskupp. Vapenvilan mellan Sverige och den ryska armén sades upp, och Rysslands trupper invaderade det svenska fastlandet. Och i slutet av mars kapitulerade Sveriges svaga armé i Kalix, varpå den ryska ockupationen av Norrbotten och Västerbotten startade.
För befolkningen blev återstoden av året en tid av nöd och död. Många drabbades av fattigdom, sjukdomar och hunger. I november upphörde ockupationen till slut, och de ryska soldaterna lämnade länet.
Dessa månader var en svår tid för norra Sverige. Men tyvärr tas ockupationstiden knappt upp alls i historieböckerna, och är därmed inte är så välkänd bland Sveriges befolkning. Med den här boken vill författaren därför lyfta fram händelsen för andra historieintresserade.
K-G Bergström kommer själv från Kalix och har varit utrikeskorrespondent, politisk kommentator och programledare på SVT. I den här boken berättar om den senaste ockupationen av Sverige och hur lokalbefolkningen påverkades, både av de ryska truppernas framfart och av de betungande kraven från Sveriges egen armé.