Nöd och död: Den ryska ockupationen i norr 1809 ljudbok
Språk
Svenska
Uppläst av
Håkan Julander
Längd
5h 6min
Utgiven
Utgivare
Historiska media
ISBN
9789177893004

Nöd och död: Den ryska ockupationen i norr 1809

av Nöd och död: Den ryska ockupationen i norr 1809 ljudbok
4
Språk
Svenska
Uppläst av
Håkan Julander
Längd
5h 6min
Utgiven
Utgivare
Historiska media
ISBN
9789177893004

Nöd och död: Den ryska ockupationen i norr 1809

av K-G Bergström
4
4 5 2

Det hände mycket i Sverige under våren 1809. Gustav IV Adolf blev avsatt i en statskupp. Vapenvilan mellan Sverige och den ryska armén sades upp, och Rysslands trupper invaderade det svenska fastlandet. Och i slutet av mars kapitulerade Sveriges svaga armé i Kalix, varpå den ryska ockupationen av Norrbotten och Västerbotten startade.

För befolkningen blev återstoden av året en tid av nöd och död. Många drabbades av fattigdom, sjukdomar och hunger. I november upphörde ockupationen till slut, och de ryska soldaterna lämnade länet.

Dessa månader var en svår tid för norra Sverige. Men tyvärr tas ockupationstiden knappt upp alls i historieböckerna, och är därmed inte är så välkänd bland Sveriges befolkning. Med den här boken vill författaren därför lyfta fram händelsen för andra historieintresserade.

K-G Bergström kommer själv från Kalix och har varit utrikeskorrespondent, politisk kommentator och programledare på SVT. I den här boken berättar om den senaste ockupationen av Sverige och hur lokalbefolkningen påverkades, både av de ryska truppernas framfart och av de betungande kraven från Sveriges egen armé.

Lyssna på Nöd och död: Den ryska ockupationen i norr 1809 som ljudbok