Hitta den bästa ljudboksappen till Android

Android som används av över 2,1 miljarder människor i hela världen har inte helt oväntat flera appar för att lyssna på ljudböcker. För att hitta den bästa appen för dig krävs det därför att kunna filtrera mellan apparnas egenskaper. Exempelvis bör du se till möjligheten att lyssna offline, prövoperioder och olika funktioner i appen för att gör de mer lättanvända samt spela upp i en bestämd hastighet.

Det är även klokt att kolla på användaromdömen för appen så att du får en uppfattning om vilka eventuella problem appen har. Genom omdömena kan du även få en uppfattning om vad som användarna tycker särskiljer appen från konkurrensen.

Se på de användargenererade betygen

För att på ett enkelt sätt avgöra vilken app som är bäst för dig är det klokt att se till betygen som tidigare användare har gett. På Google Play kan du se betyg från tusentals användare som listar såväl problem som positiva egenskaper.

  1. Nextory. På Google Play har appen 3,4 stjärnor och användarna är överlag nöjda. Appen har dock haft vissa problem enligt användarna, vilket kan vara värt att ta i beaktande.
  2. Bookbeat. Bookbeat tar en andraplats på Google Play, där appen har 4,4/5 stjärnor. Användarna uppskattar med andra ord Bookbeats app och dess funktioner.
  3. Storytel. Ljudbokstjänsten är den mest populära i Sverige får totalt 4,4/5 för Android.
  4. Bokus Play. En ny utmanare från en klassisk internetbokhandel. I Google Play för appen 2,2/5. För Android verkar man alltså ha en del att jobba med.
  5. Audible. I Google Play för Audible 4,6/5.

Testa ljudboksappar gratis till Android

Ingen av de stora tjänsterna för ljudböcker erbjuder i dagsläget en gratisversion av sin tjänst. Däremot erbjuder Bookbeat och Nextory prövoperioder som sträcker sig över 14 dagar.

För den som letar efter den bästa ljudboksappen till Android passar detta perfekt, eftersom att det ger möjligheten att i praktiken testa vilken av apparna som fungerar bäst för dig.

För den som letar efter en mer permanent, gratis lösning, så erbjuder Sveriges bibliotek appen Biblio där du kan strömma ljudböcker kostnadsfritt. Den uppenbara nackdelen är att appen saknar flera funktioner som många användare söker i denna typ av applikation.

Lyssna offline med din ljudboksapp

Alla de stora ljudbokstjänsterna erbjuder möjligheten att lyssna offline via deras app. Tack vare denna funktion kan du minska din dataanvändning, men även säkerställa att du kan lyssna på din ljudbok oavsett var du befinner dig i världen.

Även om funktionen finns hos samtliga appar så kan förutsättningarna skilja sig åt, exempelvis kan kvalitén i den nedladdade filen skilja sig åt mellan de olika applikationerna. Även hur länge titlarna stannar på din enhet kan skilja sig åt.

För att testa vilken app som har bäst stöd för offline lyssning rekommenderas därför att du testar själv genom den gratis prövoperioden.

Hitta appar till Android med bra stöd för användaren

En viktig funktion enligt de flesta användare av ljudboksappar är vilken möjlighet du som användare har att påverka appens utseende och funktioner. En sådan funktion kan exempelvis vara att kunna anpassa typsnitt och storlek på texten för den med nedsatt syn. I dagsläget erbjuder alla tjänster förutom Storytel denna möjlighet.

Även möjligheten att anpassa uppspelningshastigheten för ljudböcker är en funktion som många användare uppskattar. Som tur är har alla de ledande ljudbokstjänsterna denna funktion tillgänglig för alla operativsystem. I samma tema erbjuder de även en timer funktion som gör att du inte riskerar att sova igenom en hel ljudbok, utan att den istället pausar sig själv efter en förutbestämd tid.

Likt uppspelningshastigheten ger även samtliga av de större ljudbokstjänsterna möjligheten att bokmärka individuella titlar för att markera uppspelade ljudböcker, eller titlar av intresse i framtiden.

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.