Köpa, prenumerera på eller streama ljudböcker?

Att köpa en ljudbok i dag kostar allt från femtio kronor och upp till ett par hundra kronor. Det kostar alltså ungefär lika mycket som en bok i pappersformat. Du får räkna med att de populäraste ljudböckerna kostar 150–200 kronor att ladda ner. Samtidigt kan du lyssna på massor med ljudböcker hos abonnemangstjänster till samma pris per månad. Fördelen med ett köp är att du äger ljudboksfilen på samma sätt som en pappersbok.

Hos Storytel, Bookbeat eller Nextory ”lånar” du så att säga bara boken även om du sparar den offline. Streamade ljudböcker som bara går att lyssna på online kräver ständig uppkoppling. Så den stora frågan om att ”låna” eller köpa beror på var och hur du vill lyssna.

Abonnemangstjänster har blivit alltmer populära

Precis som för filmer och musik är ljudböcker utsatta för olaglig kopiering och fildelning. Men det går faktiskt att kostnadsfritt streama eller ladda ner både ljudböcker och e-böcker helt lagligt.

Den senaste tiden har det blivit alltmer populärt med tjänster som man betalar för varje månad, och konkurrensen om lyssnarna har hårdnat. Nu finns det fyra stora bolag som erbjuder lyssning månadsvis, och då kan du lyssna på så många ljudböcker du hinner.

Storytel har störst utbud och Bookbeat nästan lika mycket. Med Nextorys app kan du välja mellan tre abonnemang som ger tillgång till olika sortiment. Ekonomiskt sett är en tjänst där du kan lyssna på ljudböcker alltså det bästa.

Det finns även ljudböcker på cd-skivor

Ett alternativ till streamingtjänster och mp3 är att köpa ljudböcker på cd-skivor. Det är dock lite dyrare än nedladdningsbara filer. En cd-skiva kan kosta en bit över 200 kronor och uppåt. De flesta cd-böckerna kräver ett flertal skivor, ofta ett dussin eller fler. Fördelen är att du kan ha dem i bokhyllan precis som pappersböcker eller ha en blandning.

Många gillar att både kunna läsa en fysisk bok och sedan lyssna på den som ljudbok, med visst mellanrum. Det går givetvis lika bra om du har ljudbok på fil och bok på papper eller som e-bok. Att få en bok uppläst är en helt annan upplevelse än att läsa den i text, så det går att läsa samma bok på båda sätten.