Frågor och svar

Hur gör jag för att lyssna på en ljudbok?

Du kan spela ljudfiler på många olika plattformar som PC, surfplatta eller mobiltelefon. Har du någon av dessa enheter kan du lyssna på ljudböcker utan problem. På surfplattor eller smartphones kan du ladda ner appar som underlättar lyssnandet. Det finns appar för både Android, iOS och Windows. En nedladdad ljudfil kräver ett program för att fungera. Sådana program brukar vara förinstallerade på alla olika enheter.

Kan jag lyssna på ljudböcker utan internetuppkoppling?

Har du laddat ner en fil kan lyssna på ljudbok utan wifi eller annan uppkoppling. Ljudboken finns då på enheten precis som alla andra lagrade filer.

Vad behöver jag för enhet för att kunna lyssna på ljudböcker?

För att lyssna på ljudböcker krävs en enhet som kan spela upp filer, streama ljud eller spela upp cd-skivor. De flesta smartphones och surfplattor kan spela upp nedladdade filer. Du kan även ladda ner och spara på filerna på en mp3.

Vad är det för skillnad mellan ljudböcker och e-böcker?

En e-bok är i princip som en filmad pappersbok. Du kan läsa sida för sida och bläddra fram och tillbaka om du vill. Du läser alltså en e-bok, och en ljudbok lyssnar du på. En röst har läst in precis det som står som text i fysisk form, och det är den rösten som hörs i en ljudbok.

Hur gör jag för att hitta den bok jag vill lyssna på?

Bokförlag och streamingtjänster har ofta olika kategorier på sina hemsidor som du kan titta igenom. Kategoriseringarna kan dock vara olika på olika bokförlag. Du kan också titta på olika topplistor.

Finns ljudböcker på andra språk än svenska?

Engelska ljudböcker finns att tillgå både hos bokförlag och streamingtjänster. Andra språk kan vara något begränsade.

Kan jag dela mina ljudböcker med andra?

Kopiering och fildelning är förbjuden. Men naturligtvis kan familjemedlemmar lyssna på samma ljudboksfil.

Kan jag lyssna på ljudböcker gratis?

Det finns en hel del gratisböcker att lyssna på nätet. En del är sådana som författaren själv har läst in eller så har upphovsrätten för boken gått ut.

Hur lång tid tar det innan nya böcker kommer ut som ljudböcker?

Idag är ljudböcker så populära att det inte dröjer lång tid innan de kommer ut även som ljudfiler. Men inbundna böcker är först. Som regel kommer en bok ut i form av pocket, e-bok och ljudbok samtidigt.