David Lagercrantz bok är den mest lyssnade 2019

Publicerad: 4 december, 2019 telefonskärm med storytels logotyp, och författaren david lagercrantz

Den mest lyssnade boken på Storytel under 2019 var den sista boken i David Lagercrantz Millennium-serie. Foto: Pressbild/Storytel och Cato Lein/David Lagercrantz

David Lagercrantz bok Hon som måste dö tar förstaplatsen över mest lyssnade ljudböcker hos Storytel i år. Listan över lyssnarnas favoriter innehåller både årets stora författarnamn och klassiska titlar som håller över tid, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

De två senaste åren har den mest lyssnade ljudboken hos Storytel varit en deckare. Det här året är inget undantag från den regeln. Högst upp på topplistan är nämligen David Lagercrantz omtalade bok Hon som måste dö, som är den sista delen i den storsäljande Millennium-serien.

Ljudboken är inläst av skådespelaren Stefan Sauk, som också är den populäraste inläsaren hos Storytel.

De flesta lyssnare väljer deckare

Författaren själv är glad över att Hon som måste dö har gått hem hos ljudbokslyssnarna.

– Det gläder mig särskilt nu när vi tycks stå i ett litet skifte och allt fler hittar till litteraturen via ljudböcker. Jag tror högtidligt på den goda berättelsen och dess kraft  – oavsett format, säger David Lagercrantz i ett pressmeddelande från Storytel.

Tvåa på Storytels topplista hamnar Sofie Sarenbrants bok Skamvrån, inläst av den näst populäraste inläsaren Katarina Ewerlöf. Därefter följer Ingen lämnas kvar av Dag Öhrlund, återigen med Stefan Sauk som inläsare. Det råder alltså ingen tvekan om att deckargenren är favoriten hos lyssnarna.

J.K Rowling är den populäraste författaren

När det gäller barnböcker har Kaninen som så gärna ville somna lyssnats igenom flest gånger i ljudbokstjänsten, följt av Handbok för superhjältar. På tredje plats kommer den första boken i J.K Rowlings serie om Harry Potter.

Rowling är dock den allra mest lyssnade författaren i alla kategorier, och både andra och tredje Harry Potter-boken finns också med på topp tio-listan.

Både nyheter och klassiker på listorna

Storytels Sverigechef Åse Ericson tycker att det är roligt att se vilken blandning av titlar som lyssnarna väljer och fastnar för.

– Det är underbart att se att både stekheta nyheter och älskade klassiker tar för sig starkt på Storytel, säger Åse Ericson.