Bookbeat satsar i 24 nya länder

Publicerad: 20 juni, 2019 böcker på olika språk med hörlurar, karta i bakgrunden

Genom sin nya satsning kommer Bookbeat att finnas på sammanlagt 28 marknader i Europa. Foto: Maxx-Studio/Shutterstock.com

Bookbeat tar ett rejält kliv ut i Europa och lanserar sin streamingtjänst i 24 nya länder. Genom att stegvis bilda nya samarbeten med lokala förlag hoppas företaget kunna bilda nya team för de olika marknaderna och bli den ledande ljudbokstjänsten i Europa, skriver Bookbeat i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2016 har ljudbokstjänsten Bookbeat utöver Sverige och Finland lanserat sin tjänst i Tyskland och Storbritannien. När de nu närmar sig 200 000 användare väljer företaget att ta större kliv ut på den europeiska marknaden och lansera sin tjänst i ytterligare 24 länder.

Några av länderna som är aktuella är Danmark, Nederländerna, Spanien och Italien. Efter lanseringen kommer Bookbeat att täcka totalt 28 europeiska marknader.

Bookbeat siktar på att bli Europas största ljudbokstjänst

Bookbeat har som strategi att snabbt finnas ute på marknader där potentialen för ljudbokens tillväxt börjar tillta. Målet är att på sikt bli den ledande streamingtjänsten för ljudböcker i Europa.

– Enda sättet att på riktigt testa potentialen på en marknad, både avseende förlags- och användarintresse, är att finnas på den, säger Bookbeats vd Niclas Sandin i ett pressmeddelande.

Tjänsten erbjuds till en början på engelska

Utbudet av ljudböcker och e-böcker kommer efter lanseringen att ligga på över 50 000 titlar. Större delen av utbudet kommer att vara på engelska, men kompletteras med tusentals titlar på marknadernas lokala språk.

I början kommer all utveckling att ske från det svenska huvudkontoret. Men Bookbeat kommer att söka samarbeten med lokala förlag, och på sikt är tanken att rekrytera nya team i samarbetsländerna och översätta tjänsten till vardera språk.

Sverige ligger i framkant för ljudboksutvecklingen

Sverige och de nordiska länderna var tidigt ute när det kommer till ljudbokens frammarsch, och förlagen hade tagit fram stora kataloger av inlästa böcker redan innan den digitala tekniken tog fart på allvar. I resten av Europa är det annorlunda, vilket ställer andra krav på Bookbeats dialog med förlagen enligt William Jakoby, Director International Expansion på Bookbeat.

– Det som blir väldigt tydligt är att det krävs att vi snabbt går från det abstrakta stadiet och visar vad tjänsten faktiskt innebär för att få de att vilja investera i ljudboksproduktion.

William Jakoby menar att lanseringen dels kommer att kunna fördjupa företagets dialog med europeiska förlag, dels ge möjlighet att starta samarbeten med förlag på nya marknader. Initiativet kommer också ge fler människor chansen att upptäcka ljudboken.