Bookbeat

Bookbeat är jämfört med sina konkurrenter en av de yngre tjänsterna. De grundades 2015 och har sedan dess etablerat sig på tre marknader utöver den svenska. Bookbeat har en välutvecklad och användarvänlig app som det märks att de har satsat mycket på. Bookbeat har Bonnier i ryggen, vars koncern äger ett flertal stora företag inom marknaden. Tjänsten har förekommit flitigt olika mediala sammanhang vilket har lett till en snabb tillväxt, och de är i dag en av de tre stora ljudbokstjänsterna på den svenska marknaden.

Vårt omdöme om Bookbeat

Med Bookbeats app är det väldigt lätt att få översikt över utbudet och själv justera vad som ska visas i flödet. Ljudbokstjänsten passar extra bra för familjer i och med det stora utbudet av barnböcker och möjligheten att lätt kunna lägga till användare på samma abonnemang. Bookbeats svaghet är att den har haft problem med olika buggar. Det är inte heller det billigaste alternativet för familjeabonnemang.

Sammanfattande betyg

priser & abonnemang
utbud
app

Totalbetyg

4 av 5
PROVA GRATIS

Fördelar med Bookbeat

  • Tillåter upp till fem användare
  • Mest användarvänliga appen
  • Bra utbud av ljudböcker för barn

Nackdelar med Bookbeat

  • Lyssnare har upplevt vissa buggar

Bookbeats priser & abonnemang

3.5 / 5

Bookbeat erbjuder bara ett grundabonnemang. Det går dock att betala för tillägg av profiler, vilket gör det till ett familjeabonnemang.

Kostnadsmässigt är grundabonnemanget varken det dyraste eller det billigaste jämfört med sina konkurrenter. Det är dock ett av de mest prisvärda.

Bookbeats standardabonnemang

Bookbeat erbjuder tre olika abonnemang. Den första av dessa är ”Basic” som likt namnet antyder innehåller allt det väsentliga, till lägsta möjliga pris.

Bookbeat Basic har en begränsning på maximalt 20 timmars lyssning per månad. I övrigt finns det inga begränsningar, utan du har tillgång till hela deras utbud med allt vad det innebär.

Vill man lyssna mer än så gör man bäst i att uppgradera till ”Standard”. I Standard abonnemanget ingår nämligen 100 timmars lyssning, en rejäl uppgradering jämfört med Basic med andra ord.

Slutligen har vi Premium, som helt saknar begränsningar när det kommer till hur många timmar du får lyssna. Perfekt för den som lyssnar regelbundet.

Bookbeats familjeabonnemang

Du kan välja att göra om grundabonnemanget till ett familjeabonnemang genom att köpa till flera användare. Varje användare du lägger till kostar 49 kronor.

Upp till fyra profiler kan köpas till, vilket resulterar i fem användare totalt. Varje profil blir på så sätt en egen användare.

För att kunna nyttja familjeabonnemanget måste alla användare vara folkbokförda på samma adress.

Prova Bookbeat gratis

Provperioden som erbjuds innebär att du får testa Bookbeat Premium gratis i 14 dagar. Under den tiden kan du använda abonnemanget på samma sätt som en betalande kund. Du kan alltså göra det till ett familjeabonnemang med flera användare direkt.

Testabonnemangets längd är ganska standard, och det är även aspekten att man måste uppge betalinformation för att få tillgång till det. Det beror på att du kommer att debiteras för kommande månader om du inte säger upp prenumerationen innan gratisperioden är slut.

Avsluta Bookbeat

Bookbeat har ingen bindningstid på sina abonnemang och du kan därför avsluta det när du vill.

Vill du avsluta ditt abonnemang innan gratisperioden är slut måste du göra det via hemsidan. Efter att prenumerationen är uppsagd kan du fortsätta använda ditt konto fram till den dag du skulle ha börjat betala.

Bookbeats utbud

4.5 / 5

I och med att Bookbeat utgör en del av Bonnier skulle ett snävt utbud vara orimligt. Bonnier-koncernen äger 105 företag inom bokbranschen, där flera av dem är stora svenska förlag såsom Wahlström & Wistrand och Månpocket.

Som följd är deras svenska utbud svårt att slå med många av de senaste och bästsäljande titlarna ute i tidigt skede. I nuläget har de någonstans mellan 40 000 och 50 000 titlar i sitt sortiment.

Det engelska utbudet har växt drastiskt det senaste året tack vare nya samarbeten, och nu finns såväl klassiker som nykomlingar i den engelska arsenalen. Dessutom finns böcker även på finska och tyska. Vart och ett av dessa tre språk utgör en egen kategori och är på så sätt lätt att hitta.

Intresseväckande namn på kategorier

Bookbeats bibliotek är uppdelat i tolv traditionella kategorier som barn, spänning och klassiker. Utöver de vanliga kategorierna har de även unika underkategorier som väcker läslusten.

Boktipsen sorteras i listor med namn som ”skratt utlovas!” och ”i små städer händer stora saker”, och man blir genast nyfiken och vill veta mer. Det finns även en kategori för ”veckans mest lyssnade”, vilket blir som en intern topplista för Bookbeats användare.

E-böckerna är anpassningsbara

Det finns ett brett utbud av e-böcker som är lätta att hitta eftersom det går att visa bara e-böckerna inom varje kategori.

Ljudböckerna är dock betydligt fler, och de inlästa versionerna läggs oftast in först. De senaste titlarna finns därför oftast bara som ljudbok.

När man läser e-böckerna i appen går det att anpassa teckensnitt, bakgrundsfärg och teckenstorlek efter eget tycke och smak.

Bra utbud för barn och ungdomar

Det finns varsin kategori för barnböcker och ungdomsböcker. Även direkt i biblioteket finns ett separat flöde för barnböcker.

Utbudet för barn erbjuder många ljud- och e-böcker för olika åldrar. Det finns allt från godnattsagor till högläsningsböcker och böcker som barnet så småningom läser själv.

Ungdomsutbudet är väldigt bra, med ett flertal aktuella och bästsäljande böcker. De har även flera samlingar kring teman som HBTQAI-relaterad litteratur eller titlar om sport.

Bookbeats app

5 / 5

Det går inte att koppla appen till någon extern enhet. Exempelvis saknas stöd för Sonos ljudsystem och Chromecast.

Bookbeats app finns i App Store och Google Play, tillgänglig för mobiler och surfplattor med iOS eller Androids operativsystem. I nuläget finns inget stöd för Windows.

Mest användarvänliga appen

Av de tjänster vi jämför är Bookbeats den som väcker läslusten mest. Den är väldigt stilren och lättnavigerad.

Direkt i biblioteket går det att se vilka böcker som ingår i serier, samt vilka som finns som ljudbok, e-bok eller både och. Appen har dessutom ett bra system för kategorier och lär sig efter ett tag att ge bra och personliga bokrekommendationer.

Bookbeat låter dessutom läsarna sätta betyg. Betyget syns också i biblioteket. Utöver detta har appen funktioner som en sovtimer som efter en angiven tid avslutar uppspelningen. Du kan även höja eller sänka hastigheten för uppläsningen.

Lyssnare har upplevt vissa buggar

Dessvärre får appen mycket kritik för olika buggar. Vissa användare har problem med att öppna appen, eller att böcker startar och slutar spela upp av sig själv. Nya uppdateringar kommer dock hela tiden för att förbättra användarupplevelsen.

När allt fungerar som det ska är Bookbeats app därmed den bästa. Det gäller bara för dem att få bort buggarna. Oavsett landar den dock i toppen.

Det finns inte någon övre gräns för antalet titlar som du får ha nedladdade samtidigt, så länge din telefon eller surfplatta har lagringsutrymmet för det. Den som planerar en längre vistelse utan uppkoppling har därför alla möjligheter att använda tiden till intensiv boklyssning

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Basic 1 Ja 14 dagar 99 kr PROVA GRATIS
Standard 1 Ja 14 dagar 149 kr PROVA GRATIS
Premium 1 Ja 14 dagar 199 kr PROVA GRATIS
Familj 2-5 Ja 14 dagar +49 kr / användare PROVA GRATIS

Vanliga frågor om Bookbeat