BookBeat

BookBeat är jämfört med sina konkurrenter den yngsta tjänsten. Tjänsten grundades 2015 och har sedan dess etablerat sig på tre marknader utöver den svenska. BookBeat har en välutvecklad och användarvänlig app som det märks att man satsat mycket på. I ryggen har BookBeat Bonnier, vars koncern äger ett flertal stora företag inom marknaden. Tjänsten har förekommit flitigt olika mediala sammanhang vilket lett till en snabb tillväxt och man är idag en av de tre stora ljudbokstjänsterna på den svenska marknaden.

Sammanfattande betyg

app
utbud
priser

Totalbetyg

4 av 5
Mer info

BookBeats app

5 / 5

Av de tjänster vi jämför är BookBeats den som väcker läslusten mest. Den är väldigt stilren och lättnavigerad.

Direkt i biblioteket går det att se vilka böcker som ingår i serier, samt vilka som finns som ljudbok, e-bok eller båda. Den har dessutom ett bra system för kategorier, och appen lär sig efter ett tag att ge bra och personliga bokrekommendationer.

BookBeat är dessutom den enda av apparna som låter läsarna sätta betyg, vilket också syns i biblioteket. Utöver detta har appen funktioner som en sovtimer som efter en angiven tid avslutar uppspelningen. Du kan även höja eller sänka hastigheten för uppläsningen.

Dessvärre får appen mycket kritik för olika buggar. Vissa användare har problem med att öppna appen, eller att böcker startar och slutar spelas upp av sig själv. Nya uppdateringar kommer dock hela tiden för att förbättra användarupplevelsen.

När allt fungerar som det ska är BookBeats app därmed den bästa. Det gäller bara för dem att få bort buggarna. Oavsett landar den dock i toppen.

Plattformar

Det finns inte någon övre gräns för antalet titlar som du får ha nedladdade samtidigt, så länge din telefon eller surfplatta har lagringsutrymmet för det. Den som planerar en längre vistelse utan uppkoppling har därför alla möjligheter att använda tiden till intensiv boklyssning

Det går inte att koppla appen till någon extern enhet. Exempelvis saknas stöd för Sonos ljudsystem och Chromecast.

BookBeats app finns i App Store och Google Play, tillgänglig för mobiler och surfplattor med iOS eller Androids operativsystem. I nuläget finns inget stöd för Windows.

BookBeats utbud

4 / 5

I och med att BookBeat utgör en del av Bonnier skulle ett snävt utbud vara orimligt. Bonnier-koncernen äger 105 företag inom bokbranschen, där flera av dem är stora svenska förlag såsom Wahlström & Wistrand och Månpocket.

Som följd är deras svenska utbud svårt att slå med många av de senaste och bästsäljande titlarna ute i tidigt skede. I nuläget har de någonstans mellan 40 000 och 50 000 titlar i sitt sortiment. Det engelska utbudet har växt drastiskt det senaste året tack vare nya samarbeten, och nu finns såväl klassiker som nykomlingar i den engelska arsenalen.

BookBeats bibliotek är uppdelat i tolv traditionella kategorier som barn, spänning och klassiker. Utöver de vanliga kategorierna har de även unika underkategorier som väcker läslusten.

Med kategorier som ”skratt utlovas!”, ”i små städer händer stora saker” och så vidare blir man genast nyfiken och vill veta mer. Det finns även en kategori för ”veckans mest lyssnade”, vilket blir som en intern topplista för BookBeats användare.

BookBeats e-böcker

Det finns ett brett utbud av e-böcker som är lätta att hitta eftersom det går att visa bara e-böckerna inom varje kategori.

Ljudböckerna är dock betydligt fler, och de inlästa versionerna läggs oftast in först. De senaste titlarna finns därför oftast bara som ljudbok.

När man läser e-böckerna i appen går det att anpassa teckensnitt, bakgrundsfärg och teckenstorlek efter eget tycke och smak.

Bookbeat för barn

Kategorin för barn är vidare uppdelad i barnböcker och ungdomsböcker.

Utbudet för barn erbjuder många ljud- och e-böcker för olika åldrar. Det finns allt från godnattsagor till högläsningsböcker till böcker som barnet så småningom läser själv.

Ungdomsutbudet är väldigt bra, med ett flertal aktuella och bästsäljande böcker. De har även flera samlingar kring teman som HBTQAI-relaterad litteratur eller titlar om sport.

BookBeats priser

3 / 5

BookBeat erbjuder bara ett grundabonnemang. Det går dock att betala för tillägg av profiler, vilket gör det till ett familjeabonnemang.

Kostnadsmässigt är grundabonnemanget varken det dyraste eller det billigaste jämfört med sina konkurrenter. Det är dock ett av de mest prisvärda.

BookBeats standardabonnemang

BookBeat erbjuder egentligen bara ett abonnemang, vilket prismässigt ligger i mitten av de tjänster vi jämför. Det är inte det dyraste men inte heller det billigaste.

Grundabonnemanget är för en användare, som kan vara inloggad på upp till fem enheter samtidigt. Man får tillgång till hela BookBeats bibliotek och får lyssna och ladda ner så många titlar man vill.

BookBeats familjeabonnemang

Du kan välja att göra om grundabonnemanget till ett familjeabonnemang genom att köpa till flera användare. Varje användare du lägger till kostar 49 kronor.

Upp till fyra profiler kan köpas till, vilket resulterar i fem användare totalt. Varje profil blir på så sätt en egen användare.

För att kunna nyttja familjeabonnemanget måste alla användare vara folkbokförda på samma adress.

Prova BookBeat gratis

Provperioden som erbjuds innebär att du får testa BookBeat gratis i 14 dagar. Under den tiden kan du använda abonnemanget på samma sätt som en betalande kund. Du kan alltså göra det till ett familjeabonnemang med flera användare direkt.

Testabonnemangets längd är ganska standard, och det är även aspekten att man måste uppge betalinformation för att få tillgång till det. Det beror på att du kommer att debiteras för kommande månader om du inte säger upp prenumerationen innan gratisperioden är slut.

Vill du avsluta ditt abonnemang innan du debiteras måste du göra det via hemsidan. Efter att prenumerationen är uppsagd kan du fortsätta använda ditt konto fram till den dag du skulle ha börjat debiteras.

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Standard 1 Ja 14 dagar 149 kr Mer info
Familj 2 Ja 14 dagar 198 kr Mer info
Familj 3 Ja 14 dagar 247 kr Mer info
Familj 4 Ja 14 dagar 296 kr Mer info
Familj 5 Ja 14 dagar 345 kr Mer info