Bokus Play

Bokus Play är den nyaste tjänsten på den svenska ljudboksmarknaden. Den lanserades 2018 och har snabbt kunnat konkurrera med de stora streamingtjänsterna för ljudböcker, mycket tack vare sina låga priserna på abonnemangen. Det är Akademiebokhandeln och näthandeln Bokus som står bakom Bokus Play och bokhandlarna erbjuder tjänstens användare rabatter och andra förmåner.

Vårt omdöme om Bokus Play

Bokus Plays abonnemang är lågprisalternativen till andra ljudbokstjänster och kan fungera för den som lyssnar väldigt lite på ljudböcker eller vill prioritera ett billigt pris framför ett brett utbud och tillgång till e-böcker. Den översiktliga appen och möjligheten att provlyssna ger användare chans att utforska utbudet innan de tecknar abonnemang. Däremot passar Bokus Play inte för familjer som vill kunna lyssna på flera enheter och ha tillgång till fler barn- och ungdomsböcker.

Sammanfattande betyg

priser & abonnemang
utbud
app

Totalbetyg

4.0 av 5
PROVA GRATIS

Fördelar med Bokus Play

  • Billig ljudbokstjänst
  • Lättanvänd app
  • Provlyssna på böckerna

Nackdelar med Bokus Play

  • Mindre utbud
  • Inget familjeabonnemang

Bokus Plays priser & abonnemang

4 / 5

Bokus Plays två abonnemang är de billigaste alternativen på ljudboksmarknaden.

Som användare av Bokus Play kan du fritt byta mellan abonnemangen när du vill. Det innebär att du till exempel kan uppgradera till Premium och lyssna på obegränsat med böcker under semestern, för att sedan byta till det billigare Basabonnemanget då du har mindre tid att lyssna.

Däremot tillåter Bokus Play bara en användare per abonnemang och erbjuder alltså inga familjepaket som flera av de andra ljudbokstjänster gör. Dessutom finns inga e-böcker i Bokus Play.

Bokus Play Bas

Med Basabonnemanget får du en så kallad bokkredit varje månad som du använder för att låsa upp en ljudbok. Innan du bestämmer dig kan du provlyssna i 30 minuter på hur många ljudböcker du vill. När du väl har låst upp en ljudbok som du vill fortsätta lyssna på kan du inte välja någon mer bok förrän nästa månad.

Upplåsta ljudböcker som du inte har lyssnat klart på sparas till nästa månad. Även bokkrediter kan sparas i upp till ett år. Du kan alltså i lugn och ro lyssna klart på boken du påbörjade föregående månad innan du väljer nästa, eller ta en paus från boken och börja med en ny. Teoretiskt sett kan du bunkra upp en mängd böcker till en specifik månad om du skulle vilja.

Bokus Play Premium

Med Premiumabonnemanget kan du lyssna på hur många böcker du vill utan att vara begränsad till någon tidsperiod. Med andra ord är Premium det abonnemang som i högre grad motsvarar andra ljudbokstjänsters standardabonnemang.

Till en början kostade Premium lika mycket som andra streamingtjänsters abonnemang av samma storlek, men Bokus Play har sänkt priset så att det numera är billigare än de andra ljudbokstjänsternas motsvarigheter.

Prova Bokus Play gratis

När du tecknar ett av Bokus Plays abonnemang får du de första 14 dagarna gratis. Du väljer själv vilket av abonnemangen som du vill prova gratis. Du måste ändå fylla i dina kortuppgifter för att skapa en användare. Efter att provperioden är slut får du betala för det abonnemang du har tecknat om du inte har avslutat Bokus Play.

Under prova på-perioden går det inte att byta mellan Bas och Premium. Värt att nämna är också att det går att provlyssna på Bokus Plays ljudböcker även utan ett abonnemang.

Avsluta Bokus Play

Om du ska avsluta ditt abonnemang hos Bokus Play måste du göra det senast dagen innan abonnemanget förnyas, annars måste du betala kostnaden för nästa månad. Det gäller även när du provar 14 dagar gratis, eftersom abonnemanget förnyas automatiskt om du inte avslutar det.

För att avsluta abonnemanget behöver du logga in på din användare på Bokus Plays hemsida.

Bokus Plays utbud

3 / 5

Bokus Play samarbetar med så gott som alla de större förlagen, vilket innebär att de flesta nya ljudböcker som kommer ut i Sverige finns på Bokus Play redan från att de släpps.

Däremot har Bokus Play fått kritik för att sakna en del äldre men populära titlar, till exempel Harry Potter-serien. Det verkar dock som att utbudet av klassiker växer, och de finns nu som en egen kategori i appen. Ljudböcker på engelska har inte funnits tidigare men ska släppas till appen sommaren 2019.

Under sökfunktionen är utbudet tydligt indelat i 17 kategorier, om än några är ganska ospecifika med namn som ”romaner” och ”skönlitteratur”. Varje kategori har underkategorier och rekommendationer från bokspecialister, och därefter en lista på alla böcker i genren. Den listan kan du själv sortera efter till exempel författarnas namn eller betyg.

Bokus Play har inga e-böcker

Det som helt saknas i Bokus Plays utbud är e-böcker. Istället har Bokus en separat tjänst där de säljer e-böcker, Bokus Dito.

Svårt att sortera barn- och ungdomsböcker

Böcker för barn och unga vuxna är samlade i en kategori, vilket kan tyckas lite underligt. För att hitta underkategorin Ungdomsfavoriter får man bläddra förbi barntitlar som Halvan och Disneyfavoriter, vilket gör ungdomsböckerna ganska undangömda.

Även om det finns en del titlar att välja bland verkar utbudet för barn vara mer begränsat än hos de andra ljudbokstjänsterna. Till exempel saknas Astrid Lindgrens klassiska sagor. Det är också svårt att få överblick över vilka böcker som passar olika åldrar. Samma sak gäller för ungdomsböckerna.

Bokus Plays app

4.5 / 5

Appen Bokus Play finns att ladda ner hos App Store och Google Play och fungerar för Android och iOS, med mobil och surfplatta. Dock är det bara med Android som du kan teckna och byta abonnemang direkt i appen, medan iOS-användare måste teckna abonnemanget via hemsidan.

Det går att vara inloggad i Bokus Play på flera enheter samtidigt, men det är bara möjligt att lyssna på en enhet i taget. Medan du lyssnar på en ljudbok pausas därför appen på övriga enheter där du är inloggad.

Bra funktioner och lättnavigerad

Bokus Play-appen är lätt att navigera i och låter användaren utforska innehållet, välja specifika kategorier eller söka efter specifika titlar och författare. Bokhyllefunktionen där användaren sparar sina böcker ger god översikt över vilka böcker du har påbörjat, lyssnat klart på och laddat ner.

Bokus Plays app har i stort samma funktioner som de övriga ljudbokstjänsterna vi har testat. Det går att ladda ner och lyssna på böcker offline, styra uppläsningshastigheten och ställa in en sovtimer. Ett plus för Bokus Play är att användare kan betygsätta ljudböckerna.

Det finns ingen gräns för hur många böcker du kan spara offline, utan det beror helt på lagringsutrymmet på din telefon eller surfplatta.

Har funnits problem med appen

Sedan starten 2018 har det funnits en hel del tekniska problem med Bokus Play-appen. Bland annat har användare påpekat att de loggas ut automatisk, har svårt att använda hörlurar med appen och att spelaren börjar om från början när lyssningen avbryts. Många av dessa buggar ska ha fixats genom uppdateringar, men det kan fortfarande finnas kvar vissa brister i tekniken.

Bokus Plays app är alltså smidig på många sätt, men har under sin korta levnadstid inte fungerat helt felfritt.

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Bas 1 Ja 14 79 kr PROVA GRATIS
Premium 1 Ja 14 139 kr PROVA GRATIS

Vanliga frågor om Bokus Play