Audible

Audible är en amerikansk ljudbokstjänst som ägs av företaget Amazon. Tjänsten grundades så tidigt som 1995 och är i dag världens klart största tjänst för nedladdningsbara ljudböcker. Audible har nyligen lanserat en webbplats anpassad till användare i Sverige, även om den är skriven på engelska.

Vårt omdöme om Audible

Audible är ljudbokstjänsten för dig som föredrar att lyssna på engelska ljudböcker. En prenumeration är relativt billig, och testperioden är längre än för de andra ljudbokstjänsterna. Samtidigt är du begränsad till en ljudbok i månaden. Vill du lyssna på fler ljudböcker under en månad måste du betala extra för det. Något unikt är dock att du får behålla de ljudböcker som du väljer hos Audible, även om du avslutar din prenumeration.

Sammanfattande betyg

priser & abonnemang
utbud
app

Totalbetyg

4 av 5
PROVA GRATIS

Fördelar med Audible

  • Störst utbud av engelska ljudböcker
  • 30 dagars gratis provperiod
  • Behåll de ljudböcker du väljer

Nackdelar med Audible

  • Begränsat antal ljudböcker i månaden

Audibles priser & abonnemang

3.5 / 5

När du skaffar en prenumeration hos Audible får du ett antal krediter varje månad. En kredit kan du sedan byta mot en valfri ljudbok. De ljudböcker som du har valt får du behålla utan någon extra kostnad. 

Dina oanvända bokkrediter sparas i upp till ett år. Vill du lyssna på fler ljudböcker per månad kan du köpa fler krediter. Prenumererar du på Audible får du rabatt på ljudböcker som du köper utöver de krediter som ingår.

Audible har en så kallad bra lyssningsgaranti, vilket innebär att du kan byta ut den ljudbok du har valt eller köpt om du inte tycker om den. Då får du tillbaka din kredit eller dina pengar och kan välja en annan ljudbok i stället.

Upplägget på Audibles tjänst skiljer sig alltså från de svenska streamingtjänsterna. Bara Bokus Play har ett liknande upplägg på sitt billigaste abonnemang.

Gold Monthly

Du får en kredit per månad med betalplanen Gold Monthly, och kan alltså välja en ljudbok i månaden utan extra kostnad. Varje månad kan du också välja två Audible Originals, det vill säga podcaster och annan ljudunderhållning.

Platinum Monthly

Med Platinum Monthly kan du lyssna på två ljudböcker i månaden. Det här abonnemanget kostar förstås mer än Gold Monthly. Även med den här prenumerationen kan du välja till Audible Originals från deras aktuella utbud.

Gold Annual

Gold Annual ger dig samma sak som Gold Monthly, med skillnaden att du betalar en avgift per år i stället för per månad. I längden är den här prenumerationen billigare än den månadsvisa betalningsplanen.

Du får alltså sammanlagt 12 krediter per år att byta mot ljudböcker och tillgång till Audible Originals.

Platinum Annual

Platinum Annual ger dig 24 krediter per år, som alltså motsvarar 24 ljudböcker, plus tillgång till Audibles podcaster och ljudunderhållning. Priset per år är lägre än om du väljer att betala din prenumeration per månad.

Prova Audible gratis

Audible har en gratis testperiod på 30 dagar. Det är dubbelt så länge som de svenska ljudbokstjänsterna erbjuder. Däremot gäller samma begränsning till en eller två ljudböcker under provmånaden, medan andra tjänster i regel ger dig tillgång till hela utbudet under gratisperioden.

För att prova Audible gratis behöver du ange ett betalkort, ifall du skulle vilja betala för en prenumeration efter testperioden. Men det är fullt möjligt att avsluta prenumerationen efter att du har fått din första ljudbok gratis. Du får behålla dina valda ljudböcker även när testperioden är över.

Avsluta Audible

Du kan när som helst avsluta din prenumeration på Audible. Det enda du behöver göra är att gå in på ditt konto hos Audible och klicka på ”cancel membership”.

När du avslutar din prenumeration försvinner de krediter som du har samlat ihop. Däremot får du behålla de ljudböcker som du redan har bytt till dig eller köpt. De betraktas som dina egna ljudböcker även efter att prenumerationen har avslutats.

Om du avslutar prenumerationen får du fortfarande behålla ljudböckerna som du har valt tidigare månader. Däremot försvinner dina krediter.

Audibles utbud

4.5 / 5
Audible har det överlägset största utbudet av ljudböcker på engelska. I deras bibliotek finns mer än 300 000 engelska titlar, och bland dem hittar du både nyheter och klassiker. Audibles ljudböcker är indelade i hela 27 olika kategorier för olika ljudboksgenrer, där bland annat eskapistisk romantik och fantasy är populära.
Dock är utbudet av svenska ljudböcker inte särskilt stort. Där finns än så länge bara omkring 2 000 titlar, även om utbudet troligen kommer att öka alltmer. Det går alltså att hitta en hel del populära titlar av svenska författare på originalspråket, men det är inte säkert att just den boken du vill lyssna på finns hos Audible.

E-böcker ingår inte i medlemskapet

E-böcker ingår inte i prenumerationen på Audibles ljudbokstjänst. För att kunna lyssna och läsa samtidigt behöver du därför köpa e-boken separat. Det kostar alltså mer än vad det gör att använda e-böcker i andra ljudbokstjänster.

Ljudböcker för både barn och ungdomar

Böcker för barn respektive ungdomar är separata kategorier, vilket är en fördel. Däremot är det svårt att navigera efter åldersgrupper om du väljer barnbokskategorin. Det kan också dyka upp förslag på ljudböcker på andra språk än ditt eget.

Tänk också på att de flesta barnböcker i Audible är på engelska. För barn som inte talar engelska spelar utbudet här alltså ingen roll, utan då är det bättre att välja en annan tjänst.

Audibles app

4 / 5

Audibles app hittar du hos både Google Play och App Store, vilket innebär att du kan ladda ner den till både Android och iOS. Appen finns också till Windows-telefoner och enheter som Ipad eller Apple Watch.

Appen finns i nuläget bara på engelska. Du kan alltså inte ställa in den på det svenska språket.

Lättare att bläddra än att söka

Audibles app har en bra och tydlig grafik. Menyn finns synlig i nederkanten, där du kan välja att bläddra bland dina valda böcker eller upptäcka nya läsupplevelser. Du kan också läsa användares betyg på ljudböckerna och själv betygsätta dem du har lyssnat på.
Du kan också använda sökfunktionen för att navigera i appen, både bland hela utbudet och i ditt eget bibliotek. Det är dock inte säkert att frasen du söker på är den träff som visas först, utan du kan få leta i en lång träfflista av relaterade titlar. Appen verkar alltså vara mer anpassad för dig som vill hitta något nytt än för dig som vet vad du letar efter.
Ljudböcker som du är intresserad av att välja eller köpa någon kommande månad kan du spara i en så kallad önskelista. Det gör det lättare att hitta tillbaka till ljudböcker som du inte vill skaffa på en gång.

Ladda ner ljudböcker eller lyssna online

De ljudböcker som du har bytt in mot krediter eller köpt för pengar ska du snabbt och enkelt kunna ladda ner från biblioteket och lyssna på offline. Under lyssnandet kan du använda de vanliga funktionerna som sovtimer och justering av hastigheten.

När du byter enhet kan du fortsätta precis där du slutade lyssna på den förra enheten, utan att behöva leta dig fram. Det går däremot inte att lyssna på flera enheter samtidigt, utan med en användare är det bara en person som kan lyssna åt gången.

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Gold 1 Ja 30 dagar $14.95 PROVA GRATIS
Platinum 1 Ja 30 dagar $22.95 PROVA GRATIS

Vanliga frågor om Audible