Storytel

Storytel var det svenska startskottet för ljudboksströmning. De lanserades redan 2005 under namnet Bokilur, och har sedan 2007 arbetat under namnet Storytel.

Företaget expanderar ständigt internationellt och har i skrivande stund över tio olika marknader under sig. Etableringen sker bland annat genom att köpa upp lokala, anrika förlag.

Inom den svenska marknaden har de förvärvat både Norstedts och Massolit, och till följd har de det överlägset största utbudet av titlar.

Sammanfattande betyg

app
utbud
priser & abonnemang

Totalbetyg

4 av 5
Mer info

Storytels app

5 / 5

Storytel får bra betyg av användarna för att appen är lättanvänd och responsiv.

Det går att reglera hastigheten för uppläsningen åt båda håll. Det går därmed att sänka hastigheten om man till exempel försöker sova. Det finns även även en sovtimer för den som gärna somnar till ljudböcker. Det går att ställa in hur länge boken ska spela innan den slutar självmant.

Dessvärre går det inte att lyssna på ljudboken och läsa e-boken samtidigt, trots att båda ofta finns i Storytels bibliotek. En annan kritik är att appen har snåla möjligheter till sortering. Det finns bara breda, övergripande kategorier som ”spänning” eller ”barn”. En möjlighet att sålla ännu mer hade förbättrat upplevelsen.

Sammanfattningsvis är Storytels app en av de bästa, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

Plattformar

I Storytels app kan du lyssna eller läsa offline, vilket minskar buffring under exempelvis resor.

Det finns ingen begränsning för hur många böcker du får ladda ner samtidigt. Det enda som behövs är att din telefon har stort minnesutrymme.  Appen är tillgänglig för iOS och Android. Storytel är dessutom den enda av de stora ljudbokstjänsterna som även erbjuder stöd för Windows-telefoner. Storytel finns för datorer, men bara för PC och inte Mac eller andra operativsystem. Det går inte heller att läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker offline på datorn.

Den läslus som inte vill ta upp för mycket av telefonens minne har dessutom möjligheten att köpa Storytel Reader, som är tjänstens egenutformade läsplatta. Den är bara kompatibel med Storytels app och rymmer mer än 4 000 böcker.

Appen erbjuder möjligheten att lyssna via en annan enhet. I nuläget finns dock bara stöd för appar på en smart-TV och Sonos-ljudsystem, och inte för alternativ som Chromecast eller Airplay.

Storytels utbud

4 / 5

Storytel har rekryterat ett flertal stora och anrika förläggare, vilket leder till ett ovanligt stort utbud. De förlag som nu ingår i koncernen har rättigheterna till några av de mest eftertraktade ljudböckerna, och ofta finns de därför bara hos Storytel.

Utbudet omfattar i nuläget drygt 50 000 böcker som är nästan jämnt fördelade mellan svenska och engelska. Deras bibliotek består av tiotusentals titlar med stor variation, eftersom det finns 18 genrer att välja mellan. Man kan hitta allt från skönlitterära romaner till ungdomsböcker till faktabaserad litteratur.

I alla kategorier finns det gott om både klassiker och nya publiceringar. Det finns även massor av titlar från mindre författare och mediehus, och de samsas med de allra fämsta bästsäljarna.

Storytels e-böcker

De flesta av Storytels titlar finns i både ljud- och e-boksformat. I appen är det även smidigt att växla mellan e-bok och ljudbok, eftersom appen kommer ihåg hur långt du har hunnit.

E-böckerna ingår i det vanliga Unlimited-abonnemanget.

Storytel för barn

Storytel har många av de mest aktuella barnbokstitlarna tillgängliga i tidigt skede.

Gamla favoriter som Alfons Åberg, Pippi Långstrump och Bamse finns det gott om. Men det finns även ett stort urval av nykomna bästsäljare. Vissa barnböcker finns inlästa med både manlig och kvinnlig röst för att barn kan föredra det ena eller andra. På så sätt kan godnattsagorna enkelt anpassas efter varje barn.

Storytels tjänster erbjuder inget barnsäkert läge. Det är inte nödvändigtvis avgörande, men något oroande då kategorin ”erotik” ligger precis under ”barn” i menyn.

Storytels priser & abonnemang

3 / 5

Hos Storytel finns det i nuläget bara en abonnemangsplan. Eftersom de bara erbjuder ett basabonnemang är deras lägsta kostnad den dyraste av tjänsterna vi jämför.

Storytel Unlimited

Abonnemanget Storytel Unlimited ger användaren tillgång till hela biblioteket av tusentals titlar utan begränsningar. Eftersom det inte finns olika betalningsnivåer innebär det att allting ingår för priset.

Endast en användare ingår i Unlimited-abonnemanget, och det går därför inte att lyssna på flera enheter samtidigt med samma abonnemang. Det går inte heller att skapa flera profiler inom kontot.

Storytel familjeabonnemang

I nuläget har inte Storytel något familjeabonnemang. De har dock i intervjuer och på sin hemsida berättat att de håller på att utveckla ett familjeabonnemang som bör lanseras innan årsskiftet.

Prova Storytel gratis

Den prova på-period som Storytel erbjuder ger dig ett 14 dagars kostnadsfritt abonnemang. Under dessa två veckor får du fri tillgång till samtliga titlar – utbudet är inte begränsat under prova-på-perioden

För att kunna lyssna på ljudböcker gratis hos Storytel behöver du registrera dig som kund. Det innebär att du måste uppge betaluppgifter och kommer att debiteras efter att provperioden är över. Du kan bara säga upp abonnemanget via en dator.

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Unlimited 1 Ja 14 dagar 169 kr Mer info