Appar för ljudböcker

Numer är vi vana vid att det finns appar för alla möjliga tjänster, spel, bank-ID med mera. Att lyssna på ljudbok eller läsa e-bok via en app har blivit den senaste flugan. Och givetvis, erbjuder man en sådan tjänst så krävs det att man har en app som fungerar på de vanligaste plattformar men de tjänster som finns fungerar inte alla med Windows. Android och iOS stöder de flesta om vi tar de idag 3 största abonnemangstjänsterna.

Tre abonnemangstjänster

De i dagsläget två största tjänsterna är Storytel, som varit i branschen sedan 2005 och BookBeat, som varit i farten i bara drygt ett år. Storytel fungerar på alla tre plattformarna medan BookBeat inte har app för Windows (ännu är kanske bäst att tillägga, det kanske kommer). En annan intressant jämförelse dessa emellan är utbudet. När det gäller de 100 mest lästa böckerna har Storytel cirka 90 % i sitt sortiment, BookBeat har 69 %.

Nextory har appar för Android och iOS. Det är intressant att det nu kommit fler aktörer i denna expanderande bransch. För att fortsätta kollen av utbudet så ligger Nextory Standard på cirka 75 %. Denna undersökning är inte helt vetenskaplig men kan kanske ge en fingervisning av vad de olika apparna kan erbjuda.

Fördelning av utbud

En fördjupning i undersökningen visade på några av de mest lästa böckerna och var man kunde/ kunde inte läsa dem genom förlagens appar:

  • Det som inte dödar oss – David Lagercrantz: Finns på Nextory Standard och Premium men inte Bas. Finns på BookBeat och Storytel.
  • Där inga ögon ser – Dag Öhrlund: Finns i samtliga appar.
  • Halvvägs – Fredrik Reinfeldt: Finns inte på Nextory Bas, men finns på övriga.
  • Kvinnan som stal mitt liv – Marian Keyes: Finns på samtliga utom Nextory Bas.
  • Playground – Lars Kepler: Finns på BookBeat, Storytel, Nextory Standard och Premium men inte på Bas.
  • Stjärnklart – Lars Wilderäng: Finns på Storytel och BookBeat men inte på Nextory.

Sammantaget kan vi säga att vad du får med apparna är ganska lika men skiljer sig i marginalen. Storytel och BookBeat följer samma abonnemangspris med 169 kronor, Nextory har tre lägen med 99 kronor, 199 kronor och 249 kronor.

Vad vi kan säga om det är att hos billigaste Nextory får du en hel del men inte det senaste. För de mesta av nyheter inom litteratur fungerar Storytel bäst följt av BookBeat. Nextory Standard ger liknande men kostar lite mer.